Ελληνικό Πάσχα: H θρησκευτική γιορτή που δημιουργεί τις πιο γευστικές πασχαλινές συνταγές

Kaizen-Ελληνικό Πάσχα: H θρησκευτική γιορτή που δημιουργεί τις πιο γευστικές πασχαλινές συνταγές

Από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, και περίοδος οικογενειακών συγκεντρώσεων, το Ελληνικό Πάσχα αποτελεί εφαλτήριο για την υιοθέτηση και καθιέρωση διατροφικών συνηθειών, πιο ιδιαίτερες από τις υπόλοιπες περιόδους. Πέρα από τα κλασικά έθιμα που αφορούν την νηστεία και το τέλος της Σαρακοστής το Μεγάλο Σάββατο, εμείς θα ασχοληθούμε με τη σημασία της γιορτής του Πάσχα για τον κλάδο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής αλλά και με τις υπέροχες και γευστικές πασχαλινές συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την περίοδο.

Μιας και πρόκειται για γιορτή με θρησκευτική χροιά, την περίοδο αυτή λόγω της μείωσης της κατανάλωσης σε ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γλυκίσματα που περιέχουν ως βασικά συστατικά το ταχίνι και το σιμιγδάλι προτιμώνται πολύ περισσότερο την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο χαλβάς αποτελεί μάλιστα πολύ αγαπημένη επιλογή, για όλο το διάστημα της Σαρακοστής, και οι εκδοχές που μπορεί να δώσει, ποικίλουν. Οι συνηθέστερες συνταγές για χαλβά, είτε με γέμιση σε ξηρούς καρπούς, είτε με αποξηραμένα φρούτα, ακόμη και μαύρη σοκολάτα και ό,τι επιπλέον προκαλεί γευστική αρμονία. Το παστέλι και η φανουρόπιτα, υπάγονται επίσης στην ίδια κατηγορία νηστίσιμων γλυκισμάτων με έντονη κατανάλωση την περίοδο λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πασχαλινή γιορτή, είναι φυσικά το πασχαλινό τσουρέκι. Αφράτο και παραδοσιακά με το κόκκινο αυγό στη μέση, έχει καίριο ρόλο στα πασχαλινά τραπέζια. Αρκετά συχνά βέβαια, συναντάμε πολλές γευστικές παραλλαγές τσουρεκιού, με τη γέμιση να περιλαμβάνει σε πολλές από αυτές, ξηρούς καρπούς ή κομματάκια σοκολάτας, ακόμη και πορτοκάλι ή αμύγδαλο και μέλι. Λόγω της ευρείας προτίμησης του, κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου, έχει αποκτήσει και τις αντίστοιχες vegan εκδοχές του για να μπορεί να καταναλωθεί απ’ όλους χωρίς δεύτερες σκέψεις και σε περιόδους νηστείας.

Στα επίσης μη νηστίσιμα εδέσματα της Μεγάλης Εβδομάδας, με μεγάλη απήχηση, προς το τέλος του Μεγάλου Σαββάτου και μετά την Ανάσταση, συναντάμε τα Πασχαλινά Κουλουράκια. Αρέσουν σε όλους, μπορούν να καταναλώνονται αλόγιστα και συναντώνται σε ποικίλες εκδοχές, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή στην οποία βρισκόμαστε.

Στις γευστικές και αρωματικές δημιουργίες, με έντονη παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας -καθώς αποτελεί νηστίσιμη συνταγή- η πορτοκαλόπιτα με το φύλλο κρούστας και το γιαούρτι. Σιροπιάζεται με παχύρευστο σιρόπι πορτοκαλιού και έχει μεγάλο φανατικό κοινό.

Αρκετά κοντά γευστικά, έχει καθιερωθεί κατά τη διάρκεια του Πάσχα, το ραβανί. Σιροπιαστό και αφράτο πρόκειται για ένα νόστιμο έδεσμα, το οποίο όμως λόγω της παρουσίας του αυγού, μπορεί να καταναλωθεί από κάποιους μετά την Ανάσταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως κατέχει ισχυρή θέση στα γιορτινά παραδοσιακά γλυκά. Και τα καλτσούνια, με προέλευση από την Κρήτη, λόγω της περιεκτικότητας τους σε ανθότυρο, μυζήθρα και αυγό, μπορούν να μην καταναλωθούν απευθείας τη Μεγάλη Εβδομάδα από κάποια μερίδα του φανατικού τους κοινού, αλλά μετά την Ανάσταση.

Αναμφισβήτητα πάντως, η Πασχαλινή περίοδος αποτελεί μια εποχή νηστείας στην οποία πρωταγωνιστούν περισσότερο αρτοπαρασκευάσματα με κύρια πρώτη ύλη συστατικά όπως τα δημητριακά, προσδίδοντας έτσι σε όλα τα γεύματα, πλούσια θρεπτική αξία.