Πως τα βελτιωτικά στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.

Kaizen-Πως τα βελτιωτικά στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.

Τα τελευταία χρόνια τόσο ο κλάδος της αρτοποιίας όσο και της ζαχαροπλαστικής, έχει προχωρήσει αρκετά με την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών και τεχνικών, με τον πήχη να ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Οι βελτιώσεις στην αρτοποιία έχουν οδηγήσει στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας, που χαρακτηρίζονται γευστικά και οπτικά ανώτερα.

Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην παραγωγή αρτοποιίας είναι η χρήση βελτιωτικών ζύμης τα οποία ουσιαστικά όταν προστίθενται στη ζύμη, βελτιώνουν τις ιδιότητες της και διευκολύνουν το χειρισμό της. Έτσι ενισχύεται η ζύμη, αποκτώντας ελαστικότητα, αυξάνεται η ικανότητα απορρόφησης νερού, και το τελικό προϊόν αποκτά μεγαλύτερο όγκο. Η σύσταση των βελτιωτικών αποτελείται από μια μείξη ενζύμων, οξειδωτικών και γαλακτωματοποιητών τα οποία συνδυαστικά βελτιώνουν τις υφές και τις δομές στη ζύμη.

Είναι επίσης υπεύθυνα για την βελτίωση της υφής  και του όγκου, ακόμη και της διάρκειας ζωής των αρτοσκευασμάτων. Τα ειδικά βελτιωτικά της Kaizen έχουν διάρκεια ζωής 12 μήνες, ενώ διατηρούν το χρώμα του τελικού προϊόντος ζωντανό. H παρουσία ενζύμων διευκολύνει τη διαδικασία ζύμωσης, βελτιώνοντας θεαματικά τη συνολική ποιότητα του τελικού προϊόντος, τόσο σε γεύση όσο και άρωμα. Με τα βελτιωτικά αυτά στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων, διορθώνονται πιθανά λάθη αρτοποίησης, τα οποία θα εμφανίζονταν αργότερα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται έτσι η αποδοτικότητα. Επιπλέον, βελτιώνονται όλα τα προϊόντα που καταψύχονται, αφού μια από τις βασικές ιδιότητες των βελτιωτικών για καταψυγμένα αρτοσκευάσματα είναι η προστασία των προϊόντων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Θα παρατηρήσετε πολλούς από τους πελάτες σας να τα επιλέγουν περισσότερο, καθώς στα αρτοσκευάσματα που περιλαμβάνονται, προσδίδουν γνωρίσματα όπως τραγανή κόρα και μεταξένια υφή.

Η ποσότητα που προστίθεται στην τελική ζύμη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρτοσκεύασμα και το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλετε να έχει σε γεύση. Η πιο συχνή προσθήκη παρατηρείται σε ποσοστά από 1% έως 3% επί του βάρους του αλεύρου της συνταγής. Σαν διαδικασία θεωρείται ακόμη καινοτόμα για πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ωστόσο στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη τεχνική, προσφέροντας αρκετά πλεονεκτήματα. Πλέον τα βελτιωτικά ζύμης θεωρούνται μια πρώτη ύλη σχεδόν απαραίτητη για τους επαγγελματίες του κλάδου που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, ενώ τόσο η ευκολία τους στην παρασκευή όσο και το χαμηλό τους κόστος επιβεβαιώνουν την στροφή της βιομηχανίας σε τέτοιες μεθόδους.