Συνταγή για Ιταλικό Ψωμί. Όλη η ιστορία της ciabatta και γευστικές ιδέες και συνταγές για να την εντάξετε στο menu του καταστήματος σας.

Kaizen-Συνταγή για Ιταλικό Ψωμί. Όλη η ιστορία της ciabatta και γευστικές ιδέες και συνταγές για να την εντάξετε στο menu του καταστήματος σας.

H ciabatta εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1980 στην περιοχή της Βερόνας της Ιταλίας, από τον Ιταλό αρτοποιό Arnaldo Cavallari, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο είδος ψωμιού, διαφορετικό των όσων υπήρχαν μέχρι τότε. Βάσει της νέας τεχνικής που ανέπτυξε με μακρά διαδικασία ζύμωσης, το ψωμί απέκτησε τις χαρακτηριστικές ακανόνιστες τρύπες του, τραγανή κρούστα και μαλακότερο εσωτερικό, δημιουργώντας την ciabatta που γνωρίζουμε σήμερα. Αποκτώντας απήχηση στην αρχή στην Ιταλία, διαδόθηκε αργότερα και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης.

Σήμερα το ψωμί ciabatta συνεχίζεται να προτιμάται και μάλιστα αρκετά, λόγω της ελαφριάς και της αέρινης υφής του, ενώ με διαφορετικές γεμίσεις μπορεί να δώσει εξ’ ολοκλήρου άλλα γευστικά αποτελέσματα. Από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς εκδοχές του είναι τo ciabatta panini που όταν ψηθεί στη σχάρα δημιουργεί ζεστή και τραγανή υφή. Με συστατικά όπως πέστο, ρόκα, μοτσαρέλα και ψητό κοτόπουλο αποτελεί μια σίγουρη προτίμηση για τους καταναλωτές σας.

Η συνταγή για Ciabatta Bruschetta, αποτελεί  το κλασικό ιταλικό ορεκτικό που φτιάχνεται με φέτες φρυγανισμένης ciabatta. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορείτε να κινηθείτε με την κλασική bruschetta, προσθέτοντας βασιλικό και τομάτα, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε ciabatta bruschetta με προσούτο, σύκο, μέλι και κατσικίσιο τυρί για αποτελέσματα λιγότερο συνηθισμένα.

Η ciabatta σε σάντουιτς είναι από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές της, καθώς δεν επιτρέπει στο εσωτερικό της γέμισης να δημιουργεί υγρασία στο ψωμάκι. Να θυμάστε ότι η κοπή του ψωμιού πρέπει να ναι προσεχτική και σε φέτες, ώστε να μην διαλύεται, ενώ χρειάζεται οδοντωτό μαχαίρι για να αφαιρεί εύκολα το ψωμί από το εσωτερικό και να έχει χώρο να μπει η γέμιση. Εντάξτε στη γέμιση του ψητά λαχανικά, τομάτες και χούμους και για να δώσετε περισσότερο τραγανή υφή και προσθέστε, ρόκα ή μαρούλι ακόμη κ κρεμμύδι.

Ακόμη μια νόστιμη και must παραλλαγή, είναι το ciabatta crostini, οι μικρές φέτες ψωμιού που αλείφονται με ελαιόλαδο, καρυκεύονται και φρυγανίζονται μέχρι να αποκτήσουν τραγανή υφή. Είτε ως ορεκτικό είτε σαν σνακ, έχουν μεγάλη απήχηση και επιδέχονται πολλών συνδυασμών. Δοκιμάστε να φτιάξετε ποικιλίες όπως με προσούτο και ρόκα, ρικότα με μέλι, μανιτάρια και παρμεζάνα και πιο κλασικά με βασιλικό και τομάτα. Ένα all day snack που θα το δείτε να προτιμάται συχνά.

Ως είδος ψωμιού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν πρώτη ύλη για να δημιουργήσετε κάτι καινούριο. Πίτσα ciabatta λοιπόν, για την οποία θα χρειαστεί να κόψετε το ψωμί σε σχήμα καρβελιού στη μέση και έπειτα να προσθέσετε σάλτσα πίτσας, τυρί, και τις γαρνιτούρες της επιλογής σας. Την αφήνετε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά και όταν αφρατέψει είναι έτοιμη. Σίγουρη πρόταση για επίσης σίγουρη απήχηση!

Πέραν όλων των αλμυρών γεύσεων που μπορείτε να δημιουργήσετε από το ψωμί ciabatta, πάντα υπάρχει και η επιλογή του γλυκού. Στην προκειμένη περίπτωση προτείνουμε πουτίγκα από ciabatta που έχει εύκολη παρασκευή, αφού κόβετε το ψωμί σε κομμάτια, ανακατεύετε τα αυγά με το γάλα, τη ζάχαρη και την κανέλα και έπειτα τα ψήνετε στο φούρνο. Καλό είναι να δίνεται στους καταναλωτές αφού έχει ζεσταθεί. 

Παρά τη σχετικά σύντομη ιστορία του στο χρόνο, το ψωμί ciabatta έχει καθιερωθεί ως αγαπημένο, λόγω της ξεχωριστής του υφής και των αμέτρητων συνδυασμών που μπορεί να δημιουργήσει, παραμένοντας ένα σπουδαίο μέρος της παραδοσιακής γαστρονομίας και όχι μόνο.